Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Η δράση σας έχει αποτελέσματα

Παιδί σε καταυλισμό για εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας τους, Νότιο Νταρφούρ, Σουδάν.
© Evelyn Hockstein/Polaris
Η Διεθνής Αμνηστία εργάζεται για να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τη δράση καθημερινών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε ένα ιστορικό πραγματικών επιτυχιών. Κρατούμενοι συνείδησης απελευθερώνονται. Καταδίκες σε θάνατο μετατρέπονται σε ποινές κάθειρξης. Βασανιστές οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης. Κυβερνήσεις πείθονται να αλλάξουν τη νομοθεσία και την πρακτική τους.
Κάποιες φορές είναι η αλληλεγγύη μας που κρατάει ζωντανή την ελπίδα. Η ελπίδα είναι ένα πολύτιμο όπλο για τους κρατούμενους που αγωνίζονται να επιβιώσουν, για τους συγγενείς που προσπαθούν να δικαιωθούν ή για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεχίζουν με θάρρος τη δουλειά τους παρά τους κινδύνους και την απομόνωση που υφίστανται.
Οι άνθρωποι που έχουμε προσπαθήσει να βοηθήσουμε συχνά μας ενημερώνουν ότι η πίεση που ασκήσαμε έφερε αποτελέσματα και βελτίωσε την κατάστασή τους. Μερικές από τις ιστορίες τους αναφέρονται εδώ. Οι ιστορίες αυτές δείχνουν ότι, όσο άσχημη κι αν είναι η κατάσταση, η δράση των μελών και υποστηρικτών της Διεθνούς Αμνηστίας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μεξικό: ο Felipe Arreaga Sanchez αποφυλακίστηκε


Ο Felipe Arreaga Sanchez στη φυλακή © Ιδιωτικό

O κρατούμενος συνείδησης και ακτιβιστής για το περιβάλλον, Felipe Arreaga Sanchez, αποφυλακίστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2005 αφού πέρασε περισσότερους από 10 μήνες στη φυλακή.
Μετά την αποφυλάκισή του, ο Felipe δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και ευχαρίστησε τις τοπικές και διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την υποστήριξή τους.

Βιετνάμ: Ο μοναχός Nguyen Thien Phung (Huan) αποφυλακίστηκε ανήμερα της Εθνικής Επετείου



Ο μοναχός Nguyen Thien Phung (Huan)© ΔΑ

Ο μοναχός Nguyen Thien Phung (Huan) αποφυλακίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου, έχοντας περάσει 18 χρόνια σε φυλακή στο Βιετνάμ.
Ήταν ανάμεσα στους 23 ρωμαιοκαθολικούς μοναχούς και ιερείς που συνελήφθησαν το Μάιο του 1987, επειδή μοίραζαν βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου χωρίς κρατική άδεια, κατά τη διάρκεια επιδρομής στο μοναστήρι Thu Duc, κοντά στην πόλη του Χο Τσι Μινχ.

Βραζιλία: η καταδικαστική απόφαση ανακλήθηκε για τους Γκουαράνι

Στις 18 Αυγούστου ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου ακύρωσε απόφαση δικαστηρίου που διέταζε την έξωση 100 ιθαγενών Γκουαράνι. Σε ένα e-mail προς τη Διεθνή Αμνηστία, ένας υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δουλεύει επί τόπου με τους Γκουράνι, έγραψε:
«Όλοι όσοι υπερασπίζονται την υπόθεση των Γκουαράνι θα χαρούν πολύ όταν λάβουν τα νέα αυτά. Σας ευχαριστώ όλους για τις ενέργειες σας. Συγχαρητήρια... μία επιτυχία σαν και αυτή... έχει τεράστια σημασία. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε, ούτως ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμά τους στη γη τους».

Λευκορωσία: Ο κρατούμενος συνείδησης Yury Bandazhevsky είναι ελεύθερος


Yury Bandazhevsky© ΔΑ

Ο επιφανής ακαδημαϊκός, Yury Bandazhevsky, απελευθερώθηκε υπό όρους από τη φυλακή στις 5 Αυγούστου, αφού εξέτισε τη μισή από την ποινή κάθειρξης οκτώ χρόνων που του είχε επιβληθεί. Μιλώντας στη Διεθνή Αμνηστία ο, Yury Bandazhevsky είπε:
«Θα ήθελα να στείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας ανά τον κόσμο. Ένοιωθα την υποστήριξή τους».

Η δράση σας κάνει τη διαφορά


Μία από τις οργανώσεις που έλαβαν τα γράμματα αλληλεγγύης σας © ΔΑ

Δύο ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αναφέρονταν σε έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για αλληλεγγύη το Μάιο. Η πληθώρα των γραμμάτων και των καρτών σας έφθασαν σε αυτούς και στις οργανώσεις για τις οποίες δουλεύουν. Νοιώθουν τη διεθνή υποστήριξη:
« Έχουμε λάβει σχεδόν 1000 γράμματα υποστήριξης. Άλλα συνεχίζουν να έρχονται από κάθε γωνία της γης. ...Στα παιδιά, τα γράμματα και οι κάρτες δίνουν τη χαρά να βλέπουν ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να αξιολογούν τη ζωή τους».
Απόσπασμα από γράμμα της BVES προς τη Διεθνή Αμνηστία
Η δράση σας τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν το έργο τους.